tiistai 3. tammikuuta 2017

Sinilaukka 'Forelock'


Edullisen tarjoushinnan houkuttelemana sorruin ostamaan viime hetken kukkasipuleita Korpikankaalta runsas vuosi sitten. Joukossa oli sinilaukka 'Forelock'. Sinilaukasta minulle tulee mieleen pienet, siniset kukinnot, mutta tämä on erilainen tapaus.


Mielenkiintoni ukko- ja jättilaukkoja kohtaan on vuosien varrella laantunut. En pidä valtavista lehdistä, jotka alkavat kuihtua jo ennen kuin kasvi edes kukkii. Luulen kuitenkin, että laukoilla on ollut jotain osallisuutta siinä, että kukkapenkkini ovat ainakin tähän mennessä säästyneet myyrien tihutöiltä, vaikka varmaa on että myyriä liikuskelee runsaasti täälläkin.


Istutin Forelock-laukat vaaleanpunaisen malvan liepeille. Parhaimmillaan tietysti tämäkin kasvi olisi, jos sitä olisi istuttaa oikein runsain mitoin, nyt se jäi muutamaan hassuun sipuliin.


Jos verrataan vaikka ukkolaukkaan, niin tämän sinilaukan kukinto ei ole lähellekään samaa kokoluokkaa. Kukkavarrelle kertyy korkeutta runsaat puolimetriä, mutta olisikohan Forelockin kukkapallero halkaisijaltaan enintään viisi senttiä. Erikoista kukassa on sen "otsatukka", joka alkaa vähitellen vihertää, kunnes koko pallukka on vaaleanvihreä, tai pikemminkin yhtä ja samaa siemenkotaa.


Tällä laukalla on se hyvä puoli, että lehdet ovat kapeat. Niihin ei kiinnitä huomiota missään vaiheessa. Toinen hyvä puoli on se, että ainakin minun mielestäni kuihtuneet kukat näyttivät kivoilta kukkakimpuissa. Pari leikkasin maljakkoon, itseasiassa kierrätin niitä parissakin eri kukkakimpussa ja pari jätin kukkapenkkiin talventörröttäjiksi.PS. En tiedä, mitä tämän blogin suhteen tekisin. Olisi helppo sanoa, että vauva on vienyt ajan bloggaamiselta, mutta se ei ole totta. Uskon vakaasti ihmisellä olevan aina aikaa niille asioille,
joita hän pitää itselleen tärkeänä. Pimeyden myötä puutarhainnostukseni on laantunut, mutta ehkäpä se sieltä taas lisääntyvän valon myötä pikkuhiljaa nostaa päätään. 

Siemenkatalogeja on jo kovasti tutkittu, ja suunnitelmat tulevan kevään ja kesän suhteen ovat sitä myöten käynnissä. 💪

Ongelma  tosin on sama kuin joka ainoa vuosi. Valikoimaa on aivan liian paljon..! 🙈   

Asiasta toiseen: Onko joku tehnyt uudenvuodenlupausta lukemisen suhteen? Että lukisi tänä vuonna enemmän kuin aiemmin..? Sellaista olen itse suunnitellut. Vinkatkaapa jostain kivoista lukuhaasteista, jos sellaisia tiedätte. 

33 kommenttia:

 1. Ihana laukka! Minullakin on muutama Forelock, mutta ne ovat kärsineet huonoista talvista. Viime vuonna taisi tulla joitakin lehtiä, mutta ei yhtään kukkaa. Toivotaan parempaa kukkasatoa tälle vuodelle. Tuo malvan ja laukan yhdistelmä on mahtavan kaunis.
  Kiva tuo lukuhaasteasia, olen kuullut HelMet-kirjastokannassa olevasta kirjahaasteesta, siihen olisi ehkä kiva osallistua.
  Itse kullakin on motivaatio vähän kaikkeen hakusessa, tämä on vaikeaa aikaa vuodesta, talvi on niin kamalan pitkä ja lohduton. Kaipa se tästä, kun valo lisääntyy. Tuntuu vain, että elämme ikuisen talven maassa, kun sitä on jo 2 kuukautta lusittu eikä loppua näy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmillista, toivottavasti ne siitä kuitenkin vielä elpyvät. Aika erikoinen talvi vaikuttaisi olevan tämäkin. Toivottavasti se ei aiheuta yhtä paljon vahinkoa kasveille kuin edellinen talvi. Kiitos tuosta HelMet-lukuhaasteesta, pitää käydä tutustumassa siihen tarkemmin. :)

   Poista
 2. Ei se vauva aikaa vie vaan järjen. Sinustakin huomaa ettei päässä pyöri mikään muu kun kakkavaipat ja tissimaito, kirjotapa siinä sitten blogia!!

  VastaaPoista
 3. Valikoimaa todella riittää siemenkatalogeissa, ja tilakin uhkaa loppua puutarhasta;) Jotain on kuitenkin pakko tilata:)

  Tässä lukuhaaste, mietin josko itsekin lähtisin mukaan.

  http://elamaajaelamyksia.blogspot.fi/2017/01/hyvaa-uutta-vuotta-ja-lukuhaastetta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ikinä malta olla tilaamatta. Vaikka ensin kuinka järjellä miettii, että tilaa vaan vähän jotain, niin ne tilaukset tuppaa kuitenkin paisumaan kuin pullataikina. Käyn tarkistamassa tuonkin haasteen, kiitos vinkistä! =)

   Poista
  2. Se onkin näköjään sama haaste, jonka Saila mainitsi. Eiköhän tartuta siihen kumpikin! :)

   Poista
 4. Hauskan näköinen laukka ja näyttää kuivuneenakin kivalta kukkakimpussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, miten kauan tuollaisesta kukasta on vielä kuivuneenakin iloa silmälle. Erilainen muoto tulee hyvin esiin kukkakimpuissakin.

   Poista
 5. Ovela ottatupsu tualla laukalla vai onko se kuhumu. Tykkään sen violetista färistä.
  Vauva viää oman aikansa, plokkaat ku jaksat ja huvittaa.
  Mun siämenkylyvöt on nii vähääset, että löytyyvät markettien hyllyystä.
  Mukavia hetkiä vauvan kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! :) Sulla on siemenkylvöt sitten järkevissä mittasuhteissa. Minäkin yritän pitää ne järkevinä, joskohan tänä vuonna viimein onnistuisin?!? =D

   Poista
 6. Laukat ovat kyllä erikoisia. Niissä on ollut ihastuksia ja sitten pettymyksiä.

  Lukuhaasteista en tiedä, itse luen ajoittain aika paljonkin. Nykyisin kuitenkin jo vähän kevyempää enemmän, koska en jaksa paljon raskaita kirjoja vapaa-ajalla. Itse koetan kuitenkin noin joka vuosi lukea jonkin "klassikkokirjan". Viimeeksi luettu klassikkokirjani oli Anna Karenina.

  Vauva-aika on oikeastaan aika lyhyt aika. Sen jälkeen tosin voi hetken kestää siinä taaperovaiheessa, että kädet ovat koko ajan täynnä tekemistä. Isompien lasten kanssa riittää jo enemmän sekä konkreettista aikaa että myöskin ajatteluaikaa puutarhalle. Blogia ajattelen itse enemmän päiväkirjamaisena tuotoksena. Jos sitä ei halua tai jaksa päivittää, se kyllä usein odottaa parempaa aikaa. Bloggaaminen pysyy mielekkäänä, jos sitä tekee enemmän omasta kiinnostuksesta kuin velvollisuudesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuin Sailan ja Anun mainitsemaan HelMet-lukuhaasteeseen. Aionkin tänään piipahtaa kirjastossa. Mulla on sama, usein mietin että pitäisi perehtyä klassikoihin, se olisi ihan yleissivistyksenkin takia paikallaan. Hienoa, että olet oikeasti päässyt ajatuksista tekoihin sen asian suhteen. :)

   Blogi kannattaisi pitää päiväkirjamaisena. Kesällä vaan aina tapahtuu niin paljon, että sitten käsittelen useimpia aiheita retroperspektiivistä. Ehkä voisin yrittää saada tähän tänä vuonna enemmän sitä päiväkirjamaisuutta ja katsoa, miten se vaikuttaisi omaan bloggailumotivaatioon.

   Poista
 7. Kiinnostava laukka!!!
  Kirjoita blogia silloin kun ehdit ja jaksat, kun siltä tuntuu. Me odotamme täällä kuulumisiasi ja pihakuvia. Minulla tuli puutarhaväsymys jo elokuussa, enkä vieläkään ole täysin päässyt siitä eroon, vaikka kylvöt jo aloitinkin. Ja jos väsymys ei hellitä, niin sitten jätän kevätkylvöt vähemmälle... Ei kannata stressata!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaupunkilaistyttö myötätunnosta! Se puutarhaväsymys iskee joka syksy. Aivan yhtäkkiä. Ehkä sillä on tarkoituksensa. Jaksaa keväällä taas paremmin vouhottaa. Kylvöistä olen ajatellut, että jos karsisi lajeja, mutta kylväisi niitä harvoja ja valittuja vähän normaalia enemmän.

   Tosin, noin ajattelen aina, ja toisin siinä sitten käy... Olisi vaan lopputuloksenkin kannalta ehkä näyttävämpää, jos yhtä ja samaa lajia olisi kukkapenkeissä runsaammin, sen sijaan että on kymmentä eri lajia pieni nökkönen. =D

   Poista
 8. kaunis laukka! Jeps, siemenluetteloita on tullut jo tutkittua...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenluetteloista se aina alkaa... Uusi puutarhakausi. =)

   Poista
 9. Puutarhablogi on vaikea alue talvella. Joskus tuntuu, että sitä on kirjoittanut melkein kaikesta itselle mieluisesta. Olen päättänyt lopettaa monta kertaa, mutta kirjoittanut sitten taas, kun passiivisuus hellittää. Mielestäni ei kannata tehdä jyrkkiä päätöksiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, naulan kantaan. Enemmän tai vähemmän samoja löpinöitähän tänne väkisinkin tulee. Puutarhaelämä kun on pääperiaatteiltaan hyvin samankaltaista vuodesta toiseen. =D

   Olen saanut ikioman pipipääfaninkin (jolla, jostain kumman syystä, vaikuttaa heilahtavan samantien, kun hän näkee sanan "vauva" tai "lapsi" jossain näissä puutarhablogeissa) jo tähän mennessä. Sikäli motivaatio kyllä ontuu. Kun olisi keinoja julkaista näitä juttuja ihan pelkästään ns. normaaleille ihmisille. :) Sikäli harkinnassa on bloggaamisen lopettaminen ja julkaisualustan muuttaminen.

   Poista
 10. Onpa hauskannäköinen laukka. Minullakin oli joku vuosi sitten sitä pientä sinistä ja ukkolaukkaa oli kymmeniä. Mutta viime talvi taisi viedä kaikki, mitään ei noussut.
  Tämä talven aika on vähän masentavaa, mutta usko pois, kun kevät alkaa, innostut sinäkin bloggaamisesta. Tauot eivät haittaa yhtään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se pieni sininen sinilaukka on viehättävä näky kukkapenkissä. Harmi että viime talvi rankaisi sitten ukkolaukkojakin. Täällä ne nousivat, mutta minusta kukkapallot ovat pienentyneet vuosien varrella. Ehkä ne pitäisi nostaa ylös ja istuttaa uudelleen. Valo tekee tehtävänsä varmasti bloggaamisenkin suhteen. Nyt jo tuntuu, että olis päivä pidentynyt jo paljonkin..! =D

   Poista
 11. En ole kovin laukkojen ystävä, mutta muiden pihoissa ne näyttävät tosi - sopivilta!

  Voi hyvä ystävä, onhan se ihan selvää että Sinulla aika kuluu nyt siivillä, pikkuinen ottaa omansa, ihanaa vauva-aikaa kestää vain hetken :D Postaa kun ehdit ja sanottavaa on, kommentoi kun tuntuu hyvältä, lue kun haluat 'omaa aikaa'. Suuri ilo oli nähdä että teit postauksen, täällä me ollaan ja iloitaan kaikista mitä kirjoitat, kun ehdit!

  Oikein hyvää puutarhavuoden jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, olet aina ihailtavan positiivinen! :) Leveälehtisiin laukkoihin olen minäkin vähän kyllästynyt. Ne ovat ihan kivoja, joilla on huomaamattomammat lehdet. Hyvää puutarhavuoden jatkoa myös sinulle, kävinkin hetki sitten lukemassa viimeisimmän postauksesi. Kummasti alkoi kutkuttaa Madame Butterfly leijonankidan kasvatus, kun näki taas miten kaunista se on! :)

   Poista
 12. Mielenkiintoisen näköinen tuo Forelock-sinilaukka:) Hienon siemenpallukan tekee, niin kuin muutkin laukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Forelock olisi varmasti jonain massaistutuksena parhaimmillaan, mutta eipä sitä raatsi aina niin hirveän montaa sipulia kerralla ostaa. =D

   Poista
 13. Sinilaukka - mielenkiintoinen uusi tuttavuus! Itse ehdin talvella päivittämään blogia ehkä useammin, kuin keväällä ja kesällä. Mutta toisaalta talvella aiheita taas on vähemmän. Minusta on inhimillistä, että aina ei päivittäminen luonnistu yhtä hyvin. Luulen, että sitä on tapahtuu melkein kaikilla :). Hyvää alkanutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylläpä kevät ja kesä tuntuvatkin nyt niin kaukaisilta. Onneksi valon määrä on lisääntynyt ja laatu parantunut, kyllä tämä tästä. :) Eipä aikaakaan, kun jo ensimmäiset kylvökset ovat ikkunalaudalla. Hyvää puutarhavuotta 2017 myös sinulle Tarja. :)

   Poista
 14. Nauratti tuo sinun laukka, jolla otsatukka! Ei välttämättä kovin kaunis, mutta hauska. Odottele vaan inspistä, ei sitä kokoajan tarvitse kirjoitella. Sitä mukavampi sitten lueskella. Lukemislupauksia en voi tehdä, kuljen muutenkin nenä kirjassa aina. Jos saa kirjaa suositella niin Eva Robildin puutarhakirjat ovat ihania ja Outi Pakkasen dekkarit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kuljet nenä kiinni kirjassa muutenkin, niin ei siinä sitten mitään lupauksia tarvitakaan. Tartuin Anun ja Sailan mainitsemaan HelMet-lukuhaasteeseen sillä seurauksella, että olen tällä viikolla lukenut jo kolme romaania. Se on luultavasti enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä, jollei puutarhakirjoja lasketa mukaan... =D En muistanutkaan, miten mukavaa puuhaa lukeminen on.

   Hassua. Olin muutenkin ajatellut jo tarttua Outi Pakkasen kirjaan jossain vaiheessa tämän lukuhaasteen myötä. Ja nyt ainakin, kun tuli oikein suosituksiakin! :)

   Pitääkin tutustua myös Robildin puutarhakirjoihin. Kävin jo kurkkaamassa niitä Adlibriksen sivuilla.

   Poista
 15. Mielenkiintoinen laukka! Minäkin lankesin Korpikankaan sipulitarjouksiin viime syksynä, hehe, tuttu tunne siis :)
  Lupaan varmaan joka vuosi lukea enemmän. Välillä se onnistuu, välillä taas ei. Itselläni on meneillään haaste lukea kirja jokaisen Euroopan valtion kirjailijalta (ja varmaan tulee olemaan työn alla vielä pitkään :)). Alku on ollut kuitenkin huiman mielenkiintoinen ja mieltä avartava, olen oppinut paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on tarpeeksi hyvät tarjoukset, niin vaikeahan niistä on kieltäytyä! =) Silloin perusteluni on, että "jos kerta kalliillakin ostetaan kasveja, niin on se nyt kumma, ettei halvalla kelpaa..." =D Hehee... Aina löytyy jokin syy..! =)

   Ei ollenkaan hassumpi lukuhaaste tuokaan. Oikein hyvä idea! Nyt pitkästä aikaa, kun on jälleen pitkän tauon jälkeen tarttunut kirjoihin, tulee kummasti mieleen tuttu lause: Lukeminen kannattaa aina. :)

   Poista
 16. Bloggaamisesta ei kannata ottaa paineita. Itelläni tulee välillä yli puolen vuoden pausseja, syystä tai toisesta ei ehdi/jaksa/tms tehdä päivityksiä. Lukemiseen olen kuluneen vuoden aikana panostanut taas paljon. Lopetin tv:n katselun viime helmikuussa, joten on jäänyt mukavasti aikaa lukemiseen :) Kiva laukka. Itse ihastuin hajulaukkoihin ja olen tehnyt monta yritystä kasvattaa itsekin niitä, jostain syystä eivät vain ole nousseet ikinä. Sen sijaan tähti-, viini- ym laukat ovat kyllä menestyneet. Jätti- ja pallolaukat pitäisi aina istuttaa sen verran rehevien perennojen sekaan, että ne peittäisivät kuihtuvat lehdet. Ihanaa alkanutta puutarhavuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiksu päätös lopettaa TV:n katselu, kirjoista saa niin paljon enemmän irti! Eilen aloin muuten lukea Sinuhe egyptiläistä ja se tempaisi mukaan ihan täysillä. Hajulaukkoja olen minäkin joskus myyrien vuoksi istuttanut. Jotenkin ne ovat kukkiessaan niin vaatimattoman näköisiä, ettei niitä meinaa oikein huomatakaan (ovat mainoskuvissa niin paljon paremman näköisiä kuin todellisuudessa), lisäksi ne ei mulla ainakaan meinaa pysyä edes pystyssä vaan retkottavat kuka minnekin päin. Totta, jätti- ja ukkolaukat vaatis rehevää perennapenkkiä, jottei lehdet pistäisi silmiin. Vaikka sanotaanhan sitä, että ne pilaantuneet osiot vois leikata aina pois, ettei laukkojen sipulit olis siitä moksiskaan. Hyvää alkanutta puutarhavuotta myös sinulle Tiina!

   Poista

Kommentti mieltäni lämmittää - myös wanhoja postauksia saa kommentoida vapaasti! ❤